MARIO BOČIĆ I JAZZ ORKESTAR HRT-A – “Candide”

   1
Share Button

(Croatia Records) 2023.
LP/digital
Jazz – Croatia

Poslednjih nekoliko godina prisustvujemo većem broju objavljenih izdanja jazz provenijencije u kompletnom regionu, kao i konstantnoj pojavi novih ili novijih muzičara/autora/instrumentalista/sastava, koji svojim delovanjem skreću pažnju javnosti na ono što u kreativnom smislu nude.
Saksofonista Mario Bočić u samoj Hrvatskoj nije nepoznato ime, njegovo delovanje i prisustvo na snimcima/albumima brojnih izvođača tokom poslednje dekade obeležili su njegov rad,  a ovaj muzičar je nagrađivani instrumentalista, školovan u Grazu i Klagenfurtu. Takođe je kontinuirato deset godina član “Jazz orkestra HRT”-a.

 

 

Njegov solo album, dostupan što je za svaku pohvalu pored prisustva na digitalnim platformama i u  formi LP-a, sadrži 7 numera, koja su autorska dela samog Maria Boćića. Za aranžmane su bili zaslužni : Luka Žužić, Emiliano Sampaio, Miron Hauser i Štěpánka Balcarová, dok je materijal sniman u studijima “HRT”-a, pod dirigentskom palicom Mirona Hausera.
Mario Bočić sa ekipom saradnika, na “školovan”, ali isto tako rafiniran i maniristički sofisticiran način izvodi svoju varijantu jazza, kroz kojeg se prepliću koloritni aranžmani, iskusno muziciranje svih aktera, bogatstvo postavljenih tema,  koje lako ulaze pod kožu, i jedan dodao bih “pozitivan” retro hommage nekim prošlim vremenima, koji u ovom slučaju nijednog momenta ne smeta, već kroz takvu prizmu muzički se nadograđuje na sadašnji trenutak. Sastav sa lakoćom muzicira, sama muzika ” plovi” kao na filmskoj traci, dok akteri bez sumnje u onome što rade pokazuju zadovoljstvo i izvođačko  uživanje.
“Candide” možda u žanrovskom smislu ne donosi puno toga novog, što nikako ne mora biti obavezujući element, ali na rafiniran i ništa manje ubedljiv način promoviše autorske i izvođačke ideje samog saksofoniste, i svih onih koji su svojim prisustvom i zalaganjem doprineli finalnom izgledu albuma.

 

crorec.net