KULTURNO UMETNIČKI RABOTNICI – “25 maj”

    
Share Button

(Kičma Records/Corpus Delicti Records) 2024.
CD/LP/digital
Punk rock/crossover – MACEDONIA

“25 maj” je “live” album makedonskog sastava, koji je sniman 25-og maja 2021-e godine, a njegov izlazak u isto vreme obeležava i četvrt veka delovanja ovog nadasve zanimljivog i originalnog orkestra, koji je tokom karijere pokazao i dokazivao kako je jednako zaniimljiv i u studijskoj i u koncertnoj formi.

 

 

Neko će sigurno reći da se njihova prava energija, pravi pozitivizam, stavovi, razmišljanja, odnos pema realnosti, te lični stav članova ekipe ponajbolje mogu primetiti kada nastupaju na koncertnom podijumu i u kontaktu sa auditorijumom, i ovakvo razmišljanje je prilično tačno. Na samom albumu se našlo 14 songova, koji su odsvirani u jednom dahu, prostor u kojem su nastupali zove se “Kino Frosina” – “Mladinski Kulturni Centar”, a sastav je na svojstveni način pružio pravu porciju svog punk rock/crossovera, začinjenog humorom, ironijom , sarkazmom, povremenim ubacivanjem ublaženijih hardcore elemenata, ska upadica, sve vreme zajedno sa publikom uspevši efektno da se zabavi, gde dobro raspoloženje i pozitivna atmosfera traju praktično od prve do poslednje pesme.
Rabotnici su po mnogo čemu posebni i specifični, autentični, i  pristalicama uvek imaju šta da poruče i kažu, pri svemu tome ostajući dovoljno svoji, svesni trenutka u kojem deluju, žive i rade, takođe vrlo svesni i onih muzičkih trendova iza kojih kao sastav stoje. Pored vlastitog materijala, i ovde se nalazi Kojin song “Soba” u kratkoj ali kako bi naš narod rekao “jebitačnoj” verziji, gde poruka makedonskog benda kao da “kreira” još nekakvu dodatnu “nadgradnju”, gde u tekstualnom smislu je ionako sve jasno, ali ova ekipa u svemu pokazuje autentičnost i originalnost.
Već sam pre napisao da su sticajem raznih okolnosti  donekle zapostavili svoje prisustvo kao sastav na van makedonskim prostorima, i nadam se da će se u tom smislu stvari po njih odvijati u drugačijem i boljem smeru u dolazećem vremenskom periodu.
“25 maj” je jedan od onih “live” albuma koji će vas zabaviti, ali kojeg ćete imati želju  da često ponovo  preslušavate.

 

rabotnici.bandcamp.com/album/25