THE HAT MATTERS – “The Hat Matters”

   1
Share Button

(SKC Novi Sad) 2024.
CD
Jazz – SERBIA

The Hat Matters su ponos grada Sombora i jazz sastav kojeg su 2013-e godine osnovali klavijaturista Raffael Juhas i kontrabasista Robert Sič. Poznati su kao tim koji je tokom godina oko sebe okupljao grupe muzičara, pevača, instrumentalista i zajedno sa njima realizovao brojne koncertne nastupe. Deluju u postavi kvarteta, a istoimeni album kojeg su objavili za novosadski “SKC”,ujedno je njihov debi, na kojem su pored pomenutog dvojca kao članovi grupe potpisani : bubnjar Siniša Karalić i gitarista Siniša Kelić. A specijalan gost izdanja bio je Juhas Raffael Ištvan, koji je u kompoziciji “Cimbalom” zasvirao drombulje.

 

 

Somborska ekipa je bez sumnje iskusan akt, koji  dobro zna ono što radi, muzičari su kvalitetni instrumentalisti, a sam pristup se ne oslanja isključivo na sviračko-tehničke idiome, već i na snažnu idejno-aranžmansku postavku. Na njihovom albumu se našlo 8 numera, naravno instrumentalnih, koje karakteriše jedna za bend vrlo specifična energija, gde grupa konstantno izvodi razne instrumentalističke duele, koji ne predstavljaju klasičnu improvizaciju, već smišljen elemenat kojim se struktura tema postavlja, kreira i finalizuje. Tonovi koje ovi muzičari “izbacuju”prosto sa lakoćom izlaze iz njihovih prstiju, odnosno glave, a sama melodičnost postavljenog materijala vidljiva je na kompletnom izdanju, odnosno na svim postavljenim numerama. Istina, može se reći da se određene teme  razlikuju od slučaja do slučaja, ali to i jeste pretpostavljam bio prvobitni i osnovni cilj aktera ove priče. Raffael Juhas i Siniša Kelić su glavni autori materijala sa albuma, a jedna numera – “Nardis”,  je delo Milesa Davisa.

 

 

The Hat Matters su pokazali i na svom debi izdanju na kojeg su možda isuviše dugo čekali, koliko su ozbiljan i uigran sastav, možda još uvek nedovoljno u krugovima ovdašnjeg i regionalnog jazza  adekvatno afirmisan, ali svakako reč je o grupi koja preko svojih snimaka i radova pokazuje vidljive kvalitete. Na kraju treba istaći i relevantno postavljen producentski i snimateljski rad Aleksandra Vaci Šace.

 

facebook.com/hatmatters1